25. března 2011

Charlie Straight FAIL!

Na rovinu - Charlie Straight je asi ta vůbec nejnudnější kapela v ČR.
Záměrně píšu nejnudnější, ne nejtrapnější, protože z těch opravdu trapných českých kapel si aspoň člověk může dělat pořádnou srandu, ale z Charlie Straight ne, protože jsou tak nudní, že nám ani nedávají žádné podněty k dělání potupných vtípků (dobře, opomněla jsem fakt, že jejich zpěvák má asi tak stejnou nohu jako já ruku, ovšem to mi totiž nepřijde zas tak vtipné)



Hranice jejich trapnosti se však v posledních měsísích rapidně zvýšila (však ne na úkor nudnosti) opravdu trapným pojetím jejich shows, gigs, konciků nebo jak to mám nazvat...
(Vím, že používám až moc často slovo trapný a jeho odvozeniny, ale žádné synonymum bohužel neznám...jedině obskurní, ale to zase spousta lidí neví, co znamená)

Ale začněmě od začátku...
Chlapíci z ChS navštívili minulý rok polský OFF festival, stejně jako my. To vím jenom z doslechu, protože nikdo z nás ani našich přátel, kamarádů a milenců tam nikoho z nich nepotkal...a že jsme tam potkali opravdu každého (dokonce i lidi z lástefem, které ve skutečnosti neznáme :D)... nicméně to, co si chlapíci z ChS z OFFu odnesli se ukázalo právě na jejich turné.

Abych to objasnila - na závěr fesťáku vystoupila famózní/legendární/atd. kapela The Flaming Lips, která s sebou přivezla mimo jiné megalomanskou vizuální show plnou konfet, barevných balónků, obřích laserových rukou, poskakujících poskoků v oranžových oblečcích a entreé, při kterém se zpěvák Wayne Coyne přikutálel zpoza projekčního plátna v obřím zorbingovém balónu a chvíli si prostě jen tak zorboval (říká se tomu tak?) na rukou diváků (pff, kam se hrabe obyčejnej stage diving!). Mnozí to nazvali zbytečným teatrálním cirkusem, však já jsem na rovinu přiznala, že jsem v životě takovou bombastickou koncertní show neviděla (ano, přiznávám, koncert Lady GaGa jsem prošvihla:/) a chtěla bych se v těch konfetách koupat znovu a znovu až do zadušení, kdyby mi přitom hráli Do You Realize??



A co že to udělali chlapíci z ChS? Zkopírovali show Flamig Lips (ne celou, na to asi nesehnali sponzory), čímž si dozajista získali další ovce do jejich stáda fanynek a groupies, které o FL jakteživ neslyšely, protože za vrchol "alternativní" hudební scény považují The Killers a Arctic Monkeys (v mnohých případech ani to ne). Konfety tam měli a zorbingovej balon tam taky měli (ale asi až někdy na konci, soudě podle fotek, asi aby to bylo aspoň trochu originální). Myslela jsem, že se jednalo o jednorázovou akci v Paláci Akropolis (fotky od Petra Klappera ... peklo začíná u čtrnáctého obrázku), ovšem chlapíci toto prý zopakovali taky u nás na Flédě tento týden, což značí, že to asi s sebou vozí všude...
Takže jo, napodobovaní, které ChS začali u britského akcentu a hudby britských rychlokvašek z počátku 21.století, teď posunuli na novou úroveň. Není to skvělé?

Jo, na koncertě ChS jsem byla, asi před rokem a never more jako! Hudba nuda, šou nuda, skřepčíci fanynky nuda... skoro jako koncert Sunshine. Ti jsou taky hodně slavní, no že jo!No ne snad?

4 komentáře:

BaruStork řekl(a)...

Upřímně? Opravdu nesouhlasím. Hudba Charlie Straight má nápad, je nabitá energií a tomu odpovídá i výstup kluků na pódiu! Albert je ohromně energický, dokáže poskakovat celý koncert po jevišti, mlátit do činelu, zorbovat a k tomu všemu skvěle zpívat precizní angličtinou. Vím to, byla jsem na koncertě a rozhodně se na několik dalších vypravím. Nejsem žádná hysterická fanynka posedlá ChS, jen mám ráda jejich hudbu. Takový styl se v ČR jen tak nevidí. A myslím, že všechna ta ocenění, co kluci dostali, svědčí o kvalitě jejich muziky a jejich nápadů.
A nejsympatičtější na nich bylo asi to, když jsme si na ně po koncertě počkali, oni se nám podepsali a pěknou chvíli si s námi povídali. Jsou to normální v pohodě chlapci, kteří rozumí hudbě, dělají ji s láskou a pro lidi. :)

Luis řekl(a)...

Musím říct, že s negativní vlnou názorů se snad roztrhl pytel. Napodobování, absence originality? Zřejmě mají ostatní patent na vkus a měřítka na to, co je originální, jelikož ChS vnímám jako smysluplnou kapelu s jasným zaměřením a způsobem projevu. Hudba je chytlavá, energická a předně klade důraz na perfektní anglickou dikci, což se zatím podařilo málokterému českému zpěváku/skupině.
PS: "obskurní" neznamená nudný. V textu je použito krajně nevhodně a dodatek o tom, že spousta lidí nezná jeho význam, jen podtrhuje tvoji blbost.

DivorcedFish řekl(a)...

Milý Luisi,
nikdo nemá patent na na vkus (o něm tu ale řeč tak úplně nebyla), ani na měřítko originality. Pokud se ale v hudebním světě orientuješ, máš naposlouchané věci různých žánrů/od různých interpretů a rovněž si dokážeš věci zařadit do časového či stylového kontextu, myslím, že potom můžeš mluvit o tom, jestli je věc, která vznikla v dnešní době, originální nebo jestli jen těží z něčeho, co už tu bylo, ANEBO s tím něčím pracuje, ale dává tomu kousek svého. Označovat ChS za dobrou kapelu, protože žádné jiné se nepodařilo tolik "položit důraz na perfektní anglickou dikci" mi přijde jako argument trochu mimo. Touhle snahou totiž ChS akorát upozorňují na to, čemu se snaží vší silou přiblížit, ale přitom každý ví, že nikdy nebudou znít jako britská (nebo bůhvíjaká) kapela a vždycky budou jen takovej slabej odvaz ze střední Evropy. Já na kapelách oceňuju to, jak dokážou pracovat s něčím sobě vlastním, chceš-li - jak dokáží pracovat s něčím "lokálním"...a jestli u toho vypadají tak, že jim to věřím a nemám pocit, že se snaží hrát si na něco, co nejsou.
A slovo obskurní je v článku použito jen ve vsuvce, ve smyslu "něco jako synonymum slova trapný"..ovšem to by ještě čtenář musel číst články pozorně...

Unknown řekl(a)...

Ahojte :)
Len sa tu prosím nehádajte. Na Charlie Straight ma upozornila kamarátka a tak som si zrobila trochu času a vypočula si ich hudbu a musím povedať, že sa mi veľmi zapáčila.Počúvať ich hudbu mi robí radosť a myslím, že nie som sama. A keď robia iným radosť tak je to super, nechajte ich v kľude žiť.Aj ja mám interprétov, ktorých nemám rada, každý má. Ale nemusím ich hneď ohovárať alebo písať príspevky nízkeho charakteru, proste rešpektujem, že niekomu sa páčia a ich hudba ich robí šťastnými.Ak by boli nejaký extrémisti, propagovali násile alebo ja neviem čo ešte, tak toje iné. Musíme len proste rešpektovať to, že každý sme iný a každému sa páči niečo iné...